Christophe Riblon heeft voor de eerste Franse zege in deze Tour gezorgd, en wat voor één. De renner van AG2R won dé rit in deze Tour. Bij de tweede beklimming van Alpe d'Huez reed hij in de laatste kilometer aanvaller van Garderen nog voorbij. Gele trui Chris Froome kreeg een hongerklop, maar beperkte meer dan de schade. Hij finishte nog een minuut voor Alberto Contador. De Col de Manse vormde in het begin van de koers het lanceerplatform voor een spervuur aan demarrages. Froome reed alert mee voorin en liet uiteindelijk een negental wegrijden: Lars Boom, Voigt, Chavanel, van Garderen, Moser, Amador, Danielson, Jeannesson en Riblon.
Op weg naar de eerste keer Alpe d'Huez stuurde Saxo Paulinho en Roche in de frontlinie, maar Sky raapte ze weer op tijdens de klim. Daarna ging Wout in de aanval met Voeckler, Schleck, Nieve en Rolland, ze raakten wel weg net voor de top en bouwde een voorspong van 1:45 op de gele trui op. In de afdaling van de Sarenne ging Riblon uit de bocht. Hij kwam toch veilig beneden met van Garderen en Moser. Intussen versnelden Contador en Kreuziger maar in de droge afdaling konden ze de gele trui niet in verlegenheid brengen. Wout en medevluchters werden ook gegrepen aan de voet van de tweede en laatste keer Alpe d'Huez, doordat het tempo van peloton door Movistar flink omhoog ging. Ten Dam en de zieke Mollema gingen al vroeg over boord op de Nederlandse berg. Op 10 km van de finish kletste Froome de concurrentie al uit het wiel, enkel Quintana en Rodriguez konden mee.
Maar op goed 4 km van de top kreeg de gele trui een hongerklop. Gelukkig had hij nog zijn teruggekeerde trouwe luitenant Porte in steun. Quintana en Rodriguez lieten de twee ter plaatse.
Vooraan leek van Garderen solo op weg naar de zege, maar Riblon ging nog op en over hem 2 km van de top. De Fransman kon zo het uitvallen van klassementsman Péraud in de tijdrit goedmaken voor AG2R. Moreno Moser finishte eenzaam als derde.
Quintana regelde het spurtje met Rodriguez en zette Froome nog op meer dan een minuut. De gele trui hield zelf echter nog een minuut over op Contador en doet dus alsnog een goeie zaak in de stand. Quintana rukte op naar de top drie. Wout kwam als beste Nederlander over de streep op de 22e plaats. Zijn achterstand op Riblon was 6:10. In het algemeen klassement staat Wout nu op plaats 31.
Zijn reactie na de etappe via nu.nl was: De kopman van Vacansoleil sprong in de eerste beklimming van de Nederlandse berg weg uit het peloton. Vlak voor de tweede beklimming van l’Alpe d’Huez werd hij teruggepakt door de groep met favorieten.
"Ik voelde me goed vandaag. Ik dacht: als we met voorsprong aan de laatste beklimming van l’Alpe d’Huez kunnen beginnen, dan kunnen we misschien wegblijven. Maar helaas. Als je het niet probeert, kun je ook nooit winnen. In het slechtste geval leer ik hier iets van voor de toekomst. "
Het was sowieso niet voldoende geweest, de laatste renners van de kopgroep, Christophe Riblon, Tejay van Garderen en Moreno Moser, bleken te ver weg voor de groep met favorieten. Poels: "De kopgroep ging heel vroeg weg en met zo’n voorsprong was het moeilijk ze nog terug te halen."Het was een gekkenhuis op de Nederlandse berg, die voor het eerst twee keer in een etappe werd beklommen. "Ik had geen last van de drukte op l’Alpe d’Huez. Het was een mooie ervaring met al die Nederlanders langs de kant."
"Er stonden soms alleen een paar gekken op de weg. Ik zag m’n vrienden onderweg nog op de berg staan. Het zag er goed uit, beetje biertje drinken. Dat zou ik ook wel de hele dag kunnen."
Poels reed zich niet helemaal in het rood in de koninginnenrit. "Ik voel me nu heel goed. Eigenlijk gaat het nu nog steeds goed, ik ben nog niet helemaal leeg."
Mochten er nog mensen foto's van Wout hebben tijdens deze etappe stuur ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ze komen op de site: http://www.woutpoels.nl/fanclub-nieuws/item/foto-verzamelboek-tour-2013 daar staan al een aantal foto's tijdens deze tour.
Morgen wederom een alpen etappe, van deze etappe zal veel liefhebbers op het puntje van stoel laten zitten. Er zitten namelijk maarliefst 5 zware beklimmingen in het parcours verwerkt. Voor de echte klassementsrenners is het jammer dat er geen finish bergop is. Toch mag deze etappe niet onderschat worden. De cols; Col du Glandon, Col de la Madeleine, Col de Tamié, Col de l'Epine en de Col de la Croix Fry maken deze rit erg zwaar. De finish ligt 12.5 kilometer na de laatste col; Col de la Croix Fry. De plaatsen die verder nog worden aangedaan zijn La Chambre en Albertville in de Alpen.
Beklimmingen etappe 19:
Km 33,5 - Col du Glandon 21,6 kilometer lang. Gemiddeld stijgingspercentage 5,1%
Km 83,5 - Col de la Madeleine 19,2 kilometer lang. Gemiddeld stijgingspercentage 7,9%
Km 143 - Col de Tamié 8,6 kilometer lang. Gemiddeld stijgingspercentage 6,2%
Km 165 - Col de l’Épine 6,1 kilometer lang. Gemiddeld stijgingspercentage 7,6%
Km 191,5 - Col de la Croix Fry 11,3 kilometer lang. Gemiddeld stijgingspercentage 7%.

Voor de mensen die nog mee willen naar Parijs met de fanclub er zijn nog enkele plaatsen, geef je snel op via: Klik op deze link en je kunt je gemakkelijk aanmelden: www.woutpoels.nl/aanmelden-activiteit