médecine familiale North scottsdale http://pilulesfrance.com/antispasmodique/doliprane-pas-cher/ programme díAustin alcoolisme et líabus

Telegraaf 260419

Geschreven door Ido Hoeijmakers op maandag 29 april 2019

Verslaggever Raymond Kerckhoffs van De Telegraaf heeft een prachtige reportage geschreven in zijn krant over Wout Poels en het Ardennen Offensief van de Tweede Wereldoorlog. Op facebook legt hij uit hoe dat verhaal tot stand is gekomen en hoe Wout daarop reageerde.  Klasse van Raymond! We citeren zijn facebook bericht:

 

 

 

 

 

Enkele jaren geleden tijdens het kijken van de indrukwekkende serie 'Band of Brothers' bleef de aflevering over het Ardennen-offensief wekenlang door mijn hoofd spoken. Ik wist een beetje van de verschrikkingen die zich hadden afgespeeld rondom plaatsen als Bastenaken, Houffalize, Stavelot en Malmedy. Allemaal plaatsen waar ik een keer per jaar kwam tijdens Luik-Bastenaken-Luik. De bloederige gevechten met name in de heuvels rondom Bastenaken bleven door mijn hoofd spoken. Wekenlang zaten de geallieerden daar ingegraven in de bossen terwijl de temperaturen eind december 1944 dik onder de min twintig graden Celsius waren.

 

Ik begon meer en meer te lezen over deze slag. Daarbij stuitte ik ook op de editie van Luik-Bastenaken-Luik 1945 die ineens midden in de zomer werd georganiseerd op zondag 10 augustus. Ik vroeg Waalse collega's of zij meer over deze editie wisten, maar eigenlijk was er heel weinig te vinden. Beetje bij beetje kwam ik erachter dat de wielerwedstrijd juist werd georganiseerd om de bevolking in de Ardennen weer de hoop te geven dat het normale leven op gang kwam. De renners waren diep onder de indruk van het totaal vernietigde gebied dat zij moesten doorkruisen. Ik vroeg me af of de huidige renners wel wisten wat er zich allemaal heeft afgespeeld op het traject van de oudste klassieker, La Doyenne.

 

Toen Wout Poels in 2016 op fantastische wijze Luik-Bastenaken-Luik wist te winnen, begon ik later wel eens met hem te praten over de verschrikkingen van het Ardennenoffensief. Gebiologeerd luisterde hij naar die verhalen. Dit voorjaar maakten we het plan om een Amerikaans kerkhof te bezoeken waar veel gesneuvelde soldaten lagen. De donderdag na de Waalse Pijl vond hij een ideale dag om naar dit kerkhof in Margraten met liefst 8301 graven te gaan. Wout was diep onder de indruk en schrok van de getallen gesneuvelde soldaten. In de weken tussen 16 december 1944 en 17 januari 1945 stierven liefst 19.276 geallieerden in deze veldslag tegenover 17.236 Duitsers.

 

Hij was het ermee eens dat je dit verhaal moet blijven vertellen om de jeugd op te voeden. Dat je op plekken als deze juist ziet dat er meer verdraagzaamheid en respect naar elkaar moet zijn. Misschien zijn mooiste uitspraak op het kerkhof was, dat hij met zijn zege in LBL niet één held van de Ardennen was, maar dat al deze mannen die hun leven opgaven voor onze vrijheid de grote helden zijn.

 

De uitspraken van Wout tijdens onze wandeling op het kerkhof tekenen ook zijn prachtige karakter. Het leverde een reportage op, waar ik zelf een heel goed gevoel van over heb gehouden. Sommige verschrikkingen mogen niet vergeten worden. Ik hoop dat daar zondag tijdens Luik-Bastenaken-Luik iedereen even bij stil staat.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


haaruitval levitra kopen zonder voorschrift Medicijnen tegen rugpijn
Wat te doen als je gestoken bent door een bij? priligy kopen zonder recept Zelfgemaakte geneeskunde
de moeite waard om er heen te gaan propecia kopen nederland huismiddeltjes voor kiespijn
angst behandeling spedra kopen zonder recept Maatregelen tegen een droge mond
Behandeling van sinushoofdpijn super kamagra kopen reparatie software